5 gode legeredskaber til de små

legeredskaber

Efterhånden som familiens yngste vokser til, begynder de små også instinktivt at søge udendørs. Det skyldes blandt andet den indbyggede biologiske søgning mod lys og luft, der ligger dybt gemt i os alle. Mange børn er dog også – heldigvis – vant til at være udenfor meget af dagen i vuggestuen eller dagplejen og forbinder derfor udeleg med noget godt.

Hvis det skal være sjovt for både børn og voksne i familiens have, skal der dog med tiden nogle legeredskaber til. Men hvor skal man starte?

Et gyngestativ

Det er sjovt at gynge. Det synes selv de fleste voksne. Et gyngestativ er derfor et godt sted at starte. Især fordi det kan holde i mange år og vokse i takt med barnet.

Derudover er de gyngende bevægelser med til at stimulere centralnervesystemet og balancen og bidrager dermed også til en god motorik.

Er barnet helt lille, kan du starte med en babygynge og senere skifte til en klassisk gynge med to rebophæng. Vil du gerne have én gynge som alle familiens børn kan bruge, er en sansegynge måske svaret. En ekstra bonus ved denne type gynge er, at den kan anvendes helt fra fødslen.

Er din have lille, kan du sagtens finde et gyngestativ alligevel. Der findes flere små modeller, der ikke fylder meget. Se dem her.

En plastikrutsjebane

En lille rutsjebane er for de fleste mindre børns vedkommende rigelig udfordring de første år. Du behøver derfor ikke investere i et større klatretårn i første omgang. Der findes flere forskellige plastikrutsjebaner i eksempelvis Toys R’ US eller online. De fleste er omkring en meter høje og dermed slet ikke farlige, selvom barnet skulle falde ned på det bløde græs.

Når barnet bliver større, kan I også bruge rutsjebanen i kombination med et lavt badebassin på årets varme dage.

En sandkasse

Børn elsker at lege med sand og der er masser af gode grunde til at lade dem gøre det: Sandets ru overflade stimulerer følesansen, rollelegene hvor de små laver sandkager til forældrene styrker jeres indbyrdes relation og bygning af sandtårne giver liv til fantasien.

Du kan få modeller både af træ og plast. Der er fordele ved begge typer: En sandkasse af træ er typisk større og mere stabil – og en sandkasse af plast er nemt at flytte med og let at sætte op.

For begge deles vedkommende er det en god idé at købe et låg til sandkassen. Så risikerer du ikke at sandet bliver besøgt af kvarterets katte.

Køretøjer

Mange børn elsker, når der er fart på. Derfor er udendørs køretøjer oplagte, når I skal udenfor og lege. De klassiske modeller er trehjulede cykler, plastikscootere eller andre køretøjer, barnet kan køre på ved at skubbe sig fremad med benene.

Undersøg gerne om der findes nogle brugte modeller i det område, du bor i. Der er tit penge at spare og køretøjerne bliver alligevel relativt hurtigt slidte at se på, når de anvendes udendørs.

En lille trampolin

Du behøver ikke investere i en kæmpe havetrampolin, så længe barnet er lille. Du kan naturligvis sagtens gøre det og dermed forlænge legeglæden nogle år – men tit vil en mindre udgave være tilstrækkeligt.

Der findes flere små havetrampoliner på markedet med sikkerhedsnet, som er gode til de yngste. Alternativt kan du købe en lav fitnesstrampolin. Den kan i øvrigt også bruges indendørs i årets kolde måneder.