Gadgets er fede, men brug pengene på en akasse først!

diverse gadgets

Som gadgetelsker kan det være fristende at bruge mange af sine penge på gadgets. Men hvad nu hvis du en dag mister dit arbejde? Står du så helt uden indtægt, eller har du mulighed for at få dagpenge? De fleste danskere er medlem af en a-kasse, men der er også nogle, der ikke er. Her i artiklen går vi i dybden med nogle af de fordele, du opnår ved at være med i en a-kasse.

Dagpenge ved jobløshed

Når du har været med i en a-kasse i mere end 1 år og opfylder et beskæftigelse- og lønkrav, er du berettiget til at modtage dagpenge. Dagpenge får du, mens du er jobsøgende. Hvor meget du får, kommer meget an på din situation. Har du børn, får du for eksempel en smule mere end ellers. Satsen afhænger også af, hvor længe du har været på arbejdsmarkedet. Er du dimittend, får du nemlig et lavere beløb, end hvis du har været i arbejde før. Dagpengesatserne ændrer sig løbende. I 2018 er den højeste dagpengesats 18.633 kroner.

Hjælp til at komme i arbejde igen

Ud over at du bliver dagpengeberettiget gennem medlemskab i en a-kasse, kan du også få rådgivning til at komme i arbejde igen. A-kasser afholder ofte kurser, du kan komme med til foredrag eller du kan komme til personlige samtaler. Går du ledig i mere end 5 uger, får du også ret til 6-ugers gratis jobrettet uddannelse. Det er altså en helt fantastisk mulighed for at kunne forfine dine evner eller at tilegne dig nogle nye. Gennem en a-kasse kan du også møde nye personer, som kan hjælpe dig med at komme i arbejde igen. Det kan være til netværksmøder eller lignende arrangementer.

Et medlemskab er en god investering

Et medlemskab i en a-kasse koster de fleste steder mellem 400 og 500 kroner. Noget af dette beløb kan endda trækkes fra i Skat. Langt de fleste mennesker oplever at gå ledige en eller flere gange i sit liv. Tit er man ikke selv herrer over, at man bliver opsagt. Det kan for eksempel være, at ens afdeling skal nedlægges, eller at virksomheden helt lukker. Bliver du ledig, skal du altså ikke modtage dagpenge i mange måneder, før at kontingentet har tjent sig selv hjem. Ydermere er a-kassen også en god investering i forhold til den viden og de ting, du kan få adgang til – eksempelvis gratis kurser, foredrag, jobrettet uddannelse og så videre.

Hvad er forskellen på en a-kasse og fagforening?

Mange kommer fejlagtigt til at forveksle en a-kasse med en fagforening. Det er dog to vidt forskellige ting. En a-kasse hjælper dig, når du står uden for arbejdsmarkedet, mens en fagforening hjælper dig, mens du er i arbejde. Fagforeningen sørger for at forhandle overenskomsten, og står også klar til at hjælpe dig, hvis du bliver uretmæssigt behandlet på arbejdspladsen. Mange a-kasser har en fagforening tilknyttet. Ved at være medlem af begge ting, kan du ofte opnår en besparelse i forhold til, hvis du var medlem af en fagforening andetsteds.

Som du kan læse, så kan et medlemskab i en a-kasse give dig økonomisk sikkerhed, selv når du ikke er i arbejde. Det betyder også, at du stadig har penge til gadgets.