Hvad er en investeringsfond?

Lær mere om investeringsfonde

Hvis du investerer i aktier, har du formentligt hørt om begrebet investeringsfond før. Men hvad er en investeringsfond egentlig helt præcist? Og er det en form for investering, der kunne være interessant for dig? Det ser vi nærmere på her, hvor vi kaster lys over, hvad en investeringsfond egentlig er.

En samling af værdipapirer

Når du invester i investeringsfonde, investerer du reelt set i en samling af værdipapirer. Det kan f.eks. være aktier, obligationer, en kombination eller noget helt fjerde. I princippet kan en investeringsfond investere i hvad som helst, men her tager vi udgangspunkt i, at den investerer i aktier.

En af fordelene ved at investere på denne måde er, at du ikke selv skal udvælge alle de forskellige aktier, du ønsker at investere i. Det gør fonden for dig. Det kan være en fordel, hvis du f.eks. er nybegynder og dermed ikke ved noget om, hvordan du skal vælge de rette aktier. Det kan også være en fordel, hvis du blot ikke har tid til at undersøge aktiemarkedet grundigt nok selv.

Hvem styrer investeringsfonden?

Investeringsfonde styres af professionelle porteføljeforvaltere, som har til opgave at skabe det højest mulige afkast ud fra de investeringsbegrænsninger, som investeringsfonden har. Er der f.eks. tale om en investeringsfond, der udelukkende investerer i danske aktier, er formålet således at skabe det højest mulige afkast ved udelukkende at investere i danske aktier.

Hvad koster det at investere i en investeringsfond?

Som du nok har regnet ud, er det ikke gratis at gøre brug af en investeringsfond. De professionelle porteføljeforvaltere tager sig selvfølgelig betalt for deres arbejde, og det sker ofte i form af et fast beløb, der udgør en mindre procentdel – ofte omkring 1%, plus/minus – af den kapital, du har investeret hos fonden. Derudover tager de fleste investeringsfonde også et cut af et eventuelt afkast, de måtte opnå.

Kan det betale sig at investere i en investeringsfond?

Når du skal finde ud af, om det kan betale sig at investere i en investeringsfond, skal du se på det afkast, som investeringsfonden giver efter, at alle omkostninger er trukket fra, og så sammenligne det med de afkast, du kan hente på alternative investeringer i stedet.

Vil du investere i en investeringsfond, der investerer i aktier, kan du f.eks. sammenligne deres historiske afkast med det afkast, du ville kunne opnå ved at investere i S&P500 (indeks med 500 store virksomheder fra USA). På den måde kan du se, om fonden slår markedet, og dermed om det er en god investering eller ej.