Hvornår har man et alkoholmisbrug?

Hvornår har man et alkoholmisbrug?

Vi ved alle sammen nogenlunde hvad en alkoholiker er, men det kan være meget svært at definere hvornår man egentligt er alkoholiker. Skal man definere hvad en alkoholiker er, så er det en med et alkoholmisbrug, men skal man definere hvornår man har et alkoholmisbrug, så bliver det en smule mere kompliceret. Det gør det, fordi det kan være meget forskelligt fra person til person, samt fordi der findes flere forskellige definitioner. Der er dog nogle ting, som generelt peger i retning af at man har et alkoholmisbrug.

Et stort forbrug af alkohol

Et stort forbrug af alkohol er naturligvis et af de første tegn på at man har et alkoholmisbrug. Det er dog ikke det eneste og man kan sagtens have et stort forbrug af alkohol uden at have et alkoholmisbrug. Et stort forbrug af alkohol defineres som at du drikker mere end hvad sundhedsstyrelsen i Danmark anbefaler. Et stort forbrug af alkohol kan føre til mange forskellige sygdomme, som f.eks. kræfte og depression eller alvorlige skader på leveren.

Et problematisk forhold til alkohol

Hvis du har et problematisk forhold til alkohol vil det sige, at alkoholen er med til at skabe seriøse problemer i dit liv. Det vil f.eks. betyde, at alkoholen gør, at du ikke kan passe dit arbejde ordentligt, at du har svært ved at være den far du gerne vil være eller at det har alvorlige konsekvenser for dit forhold. Det kan også være, at dit alkoholforbrug er med til at gøre menneskene omkring dig kede af det. Har du et problematisk forhold til alkohol, så er det altid bedre at få søgt hjælp hurtigst muligt end ikke at gøre noget ved det. Jo længere tid du lader alkoholen have en negativ effekt på dig, jo større en effekt vil det også have på dit liv.

Afhængighed

Sidst men ikke mindst er der afhængighed af alkohol. Du er afhængig af alkohol, eller alkoholiker, når du har tre af disse seks symptomer:

  • Kontroltab
  • Trang til alkohol
  • Toleranceøgning
  • Abstinenser
  • Fortsat drikker selvom du ved at alkoholen er skadelig for dig
  • Når alkohol spiller en dominerende rolle i dit liv

Når du lever op til bare tre af disse seks symptomer, så er du ifølge den danske definition alkoholiker. I dette tilfælde er det vigtigt, at du får søgt hjælp hurtigst muligt. Jo længere du lever med en afhængighed af alkohol, jo større en effekt vil det have på både dit sociale liv og dit helbred.