Øl: typer og varianter

En gylden fadøl med solskinsstrejf - findes der noget bedre?

En af de fantastiske ting ved øl er de mange forskellige typer og varianter. Der er efterhånden rigtig mange bryggerier, store og små, der hele tiden kommer med nye interpretationer og kreative øl-eksperimenter man kan smage på. Der er altid noget nyt at opdage!

Men hvad er f.eks. forskellen mellem en pilsner og en ale? Lad os finde ud af det!

En lager er lavet med gærceller, der kan klare sig ved mere kølige temperaturer. Den har en tendens til at smage mild og tør og er rigtig god til at slukke tørsten. Så er der ales, der er lavet med gærarter, der bedre kan lide et varmt miljø – faktisk tæt på stuetemperatur. Gæren flyder på overfladen, mens den gør sit arbejde, så nogle kalder ale også en topgærede øl.

Varianter af lager:

Lys pilsner: Denne type lager er forfriskende, let fyldig og smager kun lidt af humle. Den passer godt til et bredt udvalg af retter og snacks, så det overrasker ikke, at den er det første valg for rigtigt mange mennesker.

Pilsner: Her er der tale om en særlig type lys, sprød lager, der blev opfundet i Europa i det 19. århundred.

Amber og rød pilsner: Når man bruger maltet byg, der er blevet ristet, indtil den begynder at få en brun farve, får man en pilsner, der har en mørk, rødlig farve.

Mørk lager: Disse mørke skønheder tilføjer noget særligt til udvalget af lager. Typisk er de stadig lette, men plejer at indeholde flere aromastoffer. De kan dermed have en kraftig, rig smag og duft, og du vil kunne nyde noter af f.eks. chokolade, kaffe, karamel eller endda rugbrød.

Typer af ale:

Cream ale: Disse øl har en bleg farve, en let smag og kun små mængder af bitterstoffer. Har man ikke så meget forstand på det, kan man nemt komme til at tro, at en cream ale er en bleg pilsner. Den er faktisk lige så forfriskende og lige så alsidigt, når det handler om at kombinere den med mad.

Pale ale: Pale ale er noget typisk engelsk. Den smager meget af malt og kan indeholder kraftige, jordagtige noter. Der findes også en amerikansk type med lidt mere bid og nuancer af citron, hvorimod den belgiske pale ale er sødere og krydret. Så hvad har alle pale ales til fælles? De er dejligt afbalancerede og smager godt til mange forskellige retter.

Amber og rød ale: De er mørkere i farven og har en rig smag. De vil typisk smage af karamel, tørret frugt eller endda et strejf kaffe. De er gode til langtidstilberedte og ristede retter (både kød og grøntsager).

Indian pale ale (IPA): Foretrækker du en bitter øl, så er en IPA det du skal gå efter. Den blev opfundet i England i løbet af det 19. århundrede og skulle være ekstra stærk, så den kunne holde sig den lange tur over havet og hele vejen til Indien. De kraftige og ofte frugtige aromaer af IPA’en gør den til det perfekte valg til tunge retter der er krydrede og frugtige.

Mørk ale: Der findes den søde, engelske variant der smager meget af malt, og den belgiske, der er mere tørre og ofte indeholder frugtnoter.

Brown ale: Hvis en engelsk ale smager særligt sødt og nøddeagtig, omtales den som en brun eller brown ale. Disse fantastiske øl kan nydes til alle mulige slags retter med en rig smag, fra saftige ribbenssteg til gammeldags søde desserter.

Hvedeøl: Brygger man øl med hvede, opnår man et ekstra skummende resultat med en silkeblød tekstur og en syrlig sødme.

Belgisk ale: Disse bryg er en kategori helt for sig selv, da betegnelsen bruges for rigtigt mange forskellige varianter af øl. Belgien er et lille europæisk land, men det har skabt og perfektioneret et imponerende udvalg af ales. Du finder alt fra syrlige, røde og brune ales til kraftige klosterøl, som minder om de bryg, som regionens munke bryggede i de gamle dage.

Nu, hvor du ved lidt mere om de mange typer øl derude, er du forhåbentligt blevet inspireret til at smage nogle nye og specielle øl. Du kan også bruge denne guide som guide på farten, hvis du skal finde ud af, hvilken øl du skal bestille i baren. At nyde en god øl sammen med vennerne er altid en perfekt måde at slappe af på, og kan man også snakke lidt om det man har i glasset, er aftenen endnu mere interessant og afstressende. Drinks er bare bedst, når de mikses med venner.

Her i coronatiden er det naturligvis bedst at ses med vennerne derhjemme. Det er bestemt ikke det samme, men bare roligt. Du kan nemt få den ægte og altid friske ølsmag derhjemme i din stue. Gå ikke på kompromis med kvaliteten! Googler du lidt, kan du nemt bestille noget professionelt udstyr hjem, f.eks. et fadølsanlæg eller en øldispenser. Der fås også praktisk rensningsudstyr og børster, der gør det ekstra nemt at vaske glassene efter festen.