Du er måske interesseret i investeringer og følger godt med på aktiemarkedet og alle kurserne. Måske du drømmer om at investere, og måske har du flere gange har tænkt for dig selv: “Hvis jeg rent faktisk havde investeret i aktien dengang, havde jeg fået et godt afkast.” Hvad holder dig tilbage? Økonomien.
Faktisk behøver man ikke at have mange penge og en kæmpe privatøkonomi kørende for sig, for at lave investeringer. Vi giver dig i denne artikel et par tips til, hvordan du laver kloge investeringer og økonomiske valg, uden at det kommer til at gå for hårdt ud over privatøkonomien.
Økonomisk kontrol: Lav et investeringsbudget
Et investeringsbudget er et budget på samme vis, som andre budgetter – her er fokus blot på, at man sætter penge af til sine investeringsprojekter. Når denne pengesum derefter er opbrugt, har man sat sig selv en stopklods. På den måde undgår man hurtigt at bruge for mange penge på at investere.
Forud for arbejdet med investeringsbudgettet, må man analysere og tænke over, hvor mange penge man er villig til at smide efter sine investeringer. Man kan hurtigt sammenligne et investeringsbudget med en forretningsplan, hvor man vurderer, hvad der er en smart investering og hvornår det er tid til at sige stop.
Hvis ens privatøkonomi er lille, skal man selvfølgelig tænke en ekstra gang over, at man kan tabe de penge, som man investerer for. Har man råd til rent faktisk at miste den pengesum, som man investerer for? Der er jo en chance for, at dette sker.
Det fornuftige valg: Den passive investering
Hvis du har skabt dig et investeringsbudget, og nu står klar til at lave dine spekulationer og gøre brug af en investeringsmetode, kan det være en god idé at overveje passive investeringer.
En passiv investering er det modsatte af en aktiv investering. En aktiv investering handler om konstant at skabe sig et merafkast og på den måde tjene mange penge. Det bliver dog hurtigt en dyr affære, og man kan miste alt på et splitsekund.
Modsat har vi de passive investeringer. Når man laver passive investeringer, tænker man over, hvordan man på bedste vis kan få et gennemsnitligt afkast, som ikke indebærer den store risiko for tab af penge. Herunder vil man eksempelvis gøre brug af ETF’ere, mutual funds, optioner og lignende. Klik for at læse mere, hvis du er interesseret i at lave passive investeringer.
Man kan tage mange af sine forholdsregler, og derfor stadig være med på investeringsmarkedet. Det er ikke blot professionelle investorer, som kan høste frugten af et godt afkast – det er også privatpersoner med små privatøkonomier. Flere og flere er begyndt at investere og den dag i dag, eksisterer der flere hjælperedskaber end nogensinde – både til de garvede investorer men bestemt også til nybegynderen!