Passer din kost til din livsstil

De fleste mennesker spiser fint varieret nok til at blive dækket ind, hvad vitaminer og mineraler angår. Der kan dog være perioder eller episoder, der gør, at det er nødvendigt med lidt ekstra kraft. Dette kan somme tider reguleres ved at ændre på kosten, andre gange må der noget tilskud til.

Den varierede kost

Den bedste og mest naturlige måde at få dækket sit behov for vitaminer og mineraler er via kosten. Sørg for at spise fornuftigt, og vælg gerne nogle fødevarer, der kan bidrage til det.

Det kan for eksempel være frugt og grønt. Fuldkornsprodukter og mælkeprodukter, nødder frø og kerner er også godt. Du skal også have æg, fisk, kød og indmad.

En tommelfingerregel kunne være, at du skal sørge for at spise varieret, således at du og familien kommer hele kostpyramiden igennem. Gør du det, er det faktisk ikke nødvendigt med vitaminpiller. På den anden side, så skader de jo ikke, og så er du sikker på at være dækket ind.

Har du en generel modstand over for piller? Så er det jo ekstra attraktivt for dig, at du evt. kan klare ubalancen via kosten.

Multitabs

Tager du gerne vitaminpiller, så er det den nemme måde at sørge for at få det, som du behøver. Der findes vitaminpiller både for børn, voksne og seniorer. De indeholder alle de stoffer, som du har brug for generelt set. De fleste har kun brug for at tage sådan et dagligt kosttilskud i vinterhalvåret, for i løbet af sommeren får vi rigeligt med sol og frisk frugt og grønt.

De forskellige mærker af multitabs kan variere lidt i indholdet, men generelt er du og din familie godt dækket ind med dem.

De kan sagtens suppleres med nogle ekstra vitaminer eller mineraler, men tager du det, bør du lige tjekke, at den daglige dosis ikke overstiger den anbefalede mængde.

Perioder med ekstra tilskud

Der kan være tider, hvor det er nødvendigt med lidt ekstra. Hvis du menstruerer kraftigt, eller er du gravid, må du have noget jern. Er du ældre, må du have noget ekstra kalk. Er du vegetar eller veganer, må du have de stoffer, som du ellers ville få fra kød, æg og fisk. I vinterperioden eller ved udtalt træthed kan D-vitaminer være løsningen.

Er du sportsudøver på et vist niveau, så kræver din krop også noget mere. Afhængigt af, hvad det er for en sport, du dyrker, så bør du supplere med det, du risikerer at komme i underskud med.

På den måde kan der være perioder i ens liv, hvor der er brug for noget ekstra. Og kan det klares ved at genoprette balancen i forhold til vitaminer og mineraler, så er det jo ganske nemt og helt uskadeligt.

Det skal gerne være god balance i det hele. Så fungerer vi bedst.

Er du i tvivl, om du mangler nogle bestemte vitaminer eller mineraler, så kontakt din læge, som kan få det testet. Mangler du noget, kan det reguleres vis kosten eller ved hjælp af noget kosttilskud.

Præstationsfremmende kosttilskud

Mange sportsudøvere er glade for den effekt, som diverse former for sports-kosttilskud kan give dem. Der er delte meninger om, hvor gavnlige disse tilskud er. Nogen mener, at de fremmer præstationsevne og muligheden for at udvikle synlige muskler.

Hvad der er ret og vrang i disse forskellige betragtninger om kosttilskuddenes velsignelser eller det modsatte, diskuteres stadig i idrætskredse.

Nogle brugere oplever nogle bivirkninger, andre gør det ikke.

Overvejer du at begynde at tage det, bør du sætte dig grundigt ind i, hvad der findes af undersøgelser og teorier om diverse kosttilskud. Find både argumenter for og imod og gerne fra både brugere og videnskaben. Så er du bedst muligt oplyst, inden du beslutter, om du vil afprøve det.

Lyt til din krop

Du er jo den, der kender din krop bedst. Derfor er det vigtigt, at du er meget lydhør over for, om den fortæller dig, at der er en form for ubalance et sted. Fornemmer du det, er der oftest noget om snakken.

Mærk godt efter, om du selv kan analysere dig frem til, hvad du eventuelt mangler i kroppen. Er det ikke helt nok, så må lægevidenskaben på banen.

Mærk lige så godt efter, om det kosttilskud, du tager, har større bivirkninger, end de gavner. Så må du også handle på det.

I det hele taget skal du være din krops bedste ven og reagere med det samme, hvis den ikke fungerer, som den plejer.

Og er der kommet ændringer i dit liv, så vil du sikkert også kunne mærke det på din krop. Og så skal den somme tider have lidt hjælp til at finde balancen igen.

Kan denne balance genoprettet ved bare at tilføje kroppen nogle vitaminer og mineraler eller at sammensætte din kost på en anden måde, så er det jo forholdsvis overkommeligt.