Mac og vandskader: Sådan skal du gribe det an

Frustreret kvinde

Mac by Apple er kendt for at byde på god holdbarhed og en lang levetid. Det er desværre ikke ensbetydende med, at disse fine computere kan holde til alt. Den kan sagtens klare lidt ridser her og der, men det er en lidt anden snak, når det kommer til væske. Det kan nemlig have fatale konsekvenser at spilde vand, sodavand, kaffe og andre væsker på elektronik. En vandskadet Mac kan dog muligvis reddes, hvis man reagerer hurtigt og søger kompetent hjælp. Dette vil vi komme meget mere ind på i dette blogindlæg.

Bevar roen

Første tip går på at bevare roen, hvis uheldet er ude. Der er ikke noget at sige til, at du er ærgerlig og frustreret, da din Mac naturligvis har stor betydning for dig. Det hjælper dog ikke at fare op i en spids, da det ikke løser problemet. Derfor bør du så vidt muligt bevare roen og forholde dig optimistisk. Din enhed kan muligvis reddes, hvis du har heldet med dig. Der er derfor ingen grund til at afskrive muligheden på forhånd.

Tag dig disse forholdsregler

Udsætter du din Mac for væske af den ene eller anden art, så er det vigtigt, at du tager dig nogle forholdsregler. Gør du dette, så maksimerer du chancen for, at enheden kan reddes. Når det kommer til vandskader, anbefaler vi at gøre følgende:

  • Sluk enheden og tag strømmen (for at undgå at skabe en kortslutning)
  • Fjern batteriet (hvis muligt)
  • Vend din enhed på hovedet
  • Læg et viskestykke mellem skærm og tastatur
  • Fyld en papkasse med ris i bunden – og læg derefter din Mac i kassen

Sidstnævnte tip vækker ofte en del opsigt og undren. Det kan nemlig være svært at forstå, at ris skulle kunne løse dette alvorlige problem. Det forholder sig dog sådan, at ris har en magisk evne til at suge overskydende væske og fugt til sig, hvorfor det er værd at prøve.

Besøg en professionel reparatør så hurtigt som muligt

Ovenfor gav vi dig en masse tips og tricks til at redde din elskede Mac. Disse forslag plejer at fungere, men du kommer sandsynligvis ikke udenom at skulle besøge en professionel reparatør. En væskeskadet mac vil nemlig ofte drille på flere parametre. Måske virker tastaturet ikke, eller også opleves der problemer med strømtilslutningen. Uanset problemet bør man lægge vejen forbi en reparatør. Det kan ikke gå for hurtigt.

En reparatør kan ikke kun hjælpe dig med at rense din enhed. Du kan også få udskiftet det kortsluttede batteri, repareret det skadede display m.v. Reparatøren vil selvfølgelig gøre alt for at genoplive din Mac, men der ydes ingen garanti for, at den kan reddes. Det er ikke desto mindre forsøget værd.