Sådan vælger du den rette jagtkikkert

jagtkikkert

Når du går på jagt, bør du altid have en jagtkikkert med dig. Det kræver dog, at du først køber en kikkert, der lever op til dine krav. Der findes et stort udvalg af forskellige jagtkikkerter på det danske marked. Derfor bør du også kunne finde en kikkert, der på bedste vis harmonerer med dine præferencer og kriterier.

Det kræver dog, at du først og fremmest får et kendskab til de tekniske specifikationer, der har relevans for dit valg. Hvis du ikke har det, så er det svært at vurdere, hvilken af de mange kikkerter, der er den bedste for dit vedkommende. Heldigvis kan du herunder blive klogere på, hvorfor du derved bedre kan vælge en kikkert.

Forstørrelse og linsediameter er vigtigt

Når du kigger på en kikkert, vil ét af de første tal, der siger noget om kikkerten være fx 8×42. Det er et tal, der betyder, at kikkerten forstørrer otte gange, og at den har en linseåbning, der måler 42 mm. i diameter. Hvis din kikkert forstørrer otte gange, så vil et objekt igennem kikkerten fremstå otte gange større, end det er.

Hvis du fx kigger på et rådyr, der står 200 meter fra dig, vil det med en kikkert med otte gange forstørrelse fremstå som om, at det står blot 25 meter fra dig. Hvis du i stedet vælger en kikkert, der har en forstørrelse på ti, vil du i stedet se dyret, som stod det blot 20 meter fra dig.

Når du vælger en kikkert med en frontlinse med en stor diameter, får du en kikkert, der slipper mere lys ind. Derfor vil den være bedre under dårlige lysforhold. Det er ensbetydende med, at det er en kikkert, der bedre kan bruges før solopgang og efter solnedgang.

Skumringstallet spiller også en stor rolle

Hvis du har i sinde at bruge din jagtkikkert under dårlige lysforhold, så er det en god idé at tage et ekstra kig på, hvilket skumringstal den respektive kikkert har. Hvis du vælger en kikkert, der har et højt skumringstal, vil du også kunne bruge den under dårlige lysforhold. Den kan derfor bruges om aftenen eller i tusmørket.

Overvej også den fysiske størrelse

Hvad end du har i sinde købe en Vortex kikkert, eller en kikker fra en hvilken som helst anden producent, så skal den fysiske størrelse også overvejes. Hvis det er planen, at du skal kunne bruge din kikkert på længere ture, er det oplagt at vælge en kompakt model. Den vil nemlig egne sig markant bedre til de lange ture.

Det giver næsten sig selv, at den er let, da den ikke er specielt stor. Derfor er det også nemt for dig at bære den rundt om halsen eller i en bæltetaske. De typiske modeller er 8×25 eller 10×25. De vil have en frontlinse, der måler 25 mm., som ikke er specielt lysstærk, hvorfor den ikke er specielt god, når mørket falder på.

Derfor er det selvfølgelig noget, der skal inddrages i dine overvejelser, hvis du ønsker at købe en jagtkikkert.