Skal du køre med wattmåler i denne sæson?

cykling

Chris Froome er både berømt og berygtet for at køre med de såkaldte wattmålere, som lader ham overvåge og fordele den mængde af energi, som han bruger i løbet af fx en etape eller et træningspas. Men hvad er en wattmåler mere præcist? Og er det noget, du eventuelt ville kunne få glæde af? Læs med her, hvis du gerne vil vide mere om dette på mange måder avancerede stykke udstyr til din racercykel.

I Danmark elsker vi at cykle. Mange af os cykler på arbejde eller i skole, men for flere og flere er cykling blevet en relativt stor og (for nogle) dyr hobby. En cykel er ikke længere bare en cykel og udstyret er alt andet end ligegyldigt. Og en wattmåler fortæller utroligt meget om din træning – ting som du ikke nødvendigvis kan få ud af din cykelcomputer.

Hvad er en wattmåler?

En wattmåler måler, ja, watt. Den måler hvor mange watt du træder og giver dig mulighed for at afgøre, om du skal træde hårdere eller mindre hård i pedalerne. Watt er en måleenhed for effekt, altså et udtryk for den effekt et givet stykke arbejde har. Watt-tal har dermed ikke noget at gøre med, hvad du har spist, om du har spist nok eller om du er hydreret tilstrækkeligt. Den måler udelukkende effekten af, hvor hårdt du træder i pedalerne. På den måde kan du også finde et tal for, hvornår du fx presser dig selv for meget eller hvornår du ligger i et rigtigt godt tempo. Det bliver måske en anden form for træning, men muligvis også en mere effektiv en af slagsen.

Mange cyklister – hvad end det er hobby eller professionelt – elsker udstyr og helst den gode af slagsen. Så hvilken wattmåler skal du vælge? Ligesom med så meget andet udstyr, så hænger pris, kvalitet og funktioner sammen. Det kan måske lyde dyrt, men for at få en ordentlig wattmåler skal du nok op omkring de 5000 kroner. Længere nede i artiklen finder du et link til en oversigt over wattmålere.

Relevant for nogle cyklister

Nogle bruger wattmåleren til at blive en bedre cykelrytter, andre bruger den, fordi det er sjovt at følge med i, hvor meget energi man bruger og hvor meget man udvikler sig, dvs. hvor meget mere energi, man kan producere i løbet af fx en sæson. Og begge dele er selvfølgelig helt legitime grunde til at anskaffe sig en. Så hvis du allerede har besluttet dig for, at du vil prøve en wattmåler på din cykel, er det med at komme i gang med at lede efter den, der passer til dit behov. Nettet byder på en masse anbefalinger og anmeldelser, så der er rigeligt at gå i gang med. Se oversigt med wattmålere her.